نقش تخصصی تحلیل گر کسب و کار یا Business Analysis یکی از جدیدترین نقش های مدیریتی است که با استقبال انواع سازمان ها (پروژه محور-عملیات محور-پشتیبان محور) روبرو شده است.
این نقش تخصصی، از دو مرجع بین المللی جهت تحلیل کسب و کار استفاده می کند.
بر اساس همین مراجع نیز، دو مدرک بین المللی مهم توسط این دو موسسه ارائه شده است. اولی مدرک CBAP: Certified Business Analysis Professional موسسه IIBA است و دومی مدرک PBA: Professional in Business Analysis موسسه PMI می باشد.
البته زمینه های کاری این دو مدرک متفاوت از هم هستند. مثلاً زمینه کاری تحلیل گر کسب و کار با مدرک PBA ، در سازمان های پروژه محور است؛ اما تحلیل گر کسب و کار که به مطالعه BABOK می پردازد و مدرک CBAP را اخذ می کند، می تواند در همه نوع سازمانی (پروژه محور – غیرپروژه محور) به فعالیت تحلیل گری کسب و کار مشغول باشد.
تحلیل گر کسب و کاری که برای اجرای فرآیند تحلیل در حوزه های مختلف کسب وکار، مانند ساختار سازمانی، سیستم ها، فناوری اطلاعات، توسعه نرم افزارها، چابک سازی و هوشمندسازی و … از استاندارد BABOK استفاده می نماید، به ۵۰ ابزار تخصصی در حوزه کسب و کار مجهز می شود که آن ها را در۶ حوزه دانشی کسب و کار، به اجرا درمی آورد.
شکل ۱: شش حوزه دانش تجزیه و تحلیل کسب و کار براساس استاندارد BABOK (ویرایش ۳)
هدف اصلی موسسه IIBA در طراحی و انتشار استاندارد BABOK، تعریف نقش حرفه ای تحلیل گر کسب و کار به صورت تخصصی و در همه حوزه های کسب و کار است. در واقع این استاندارد، چارچوبی است که تشریح می کند، چگونه نقشی به نام تحلیل گر کسب و کار به دنبال خلق ارزش بیشتری برای ذی نفعان است.
ارزشی بیشتر که در قالب پاسخگوئی به یک مشکل، استفاده از یک فرصت و یا رعایت نمودن یک الزام قانونی صورت می پذیرد.در نهایت تحلیل گر کسب و کار، با ارائه یک راه کار یا Solution که با الزامات فضای کسب و کار، تطابق دارد، تغییر مناسب با آن کسب و کار را رقم می زند. تغییری که ارزش یا ارزش های بیشتری مانند: درآمد بیشتر، کاهش هزینه ها، کیفیت مناسب تر محصول، افرایش مشتریان و … را برای آن کسب و کار، رقم می زند.
نظرات و سوالات ارزشمند تان را با من و در پایین همین مطلب به اشتراک بگذارید.
دکتر محمد احمدزاده ( PhD,PMP,ACP,ITIL,COBIT)
دیدگاه ها